Úvodní tisková zpráva z ME mládeže v šachu

August 18, 2012

V prostorách TOP HOTELu Praha probíhá pod záštitou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody Mistrovství Evropy mládeže v šachu. Více než 1180 hráčů ze 46 zemí soutěží ve 12 kategoriích - chlapci a dívky do 8, 10, 12, 14, 16 a 18 let. Každý den je na pořadu jedno kolo od 15:00, závěrečné 9. kolo se hraje v sobotu 25. 8. od 13:00 hodin. V sobotu 25. 8. bude ve 20:00 slavnostní vyhlášení výsledků.

Turnajové sály TOP HOTELu Praha se začaly plnit účastníky Mistrovství Evropy mládeže již krátce po 14 hodině, hrozbu pravidla nulové tolerance nebral nikdo na lehkou váhu. Díky tomu mohli hlavní rozhodčí s úderem 15 hodiny bez jakýchkoliv komplikací vydat pokyn k zahájení hry na celkově 584 šachovnicích. Úvodní tahy šampionátu sledovaly kamery České televize a reportáž v pořadu BBV přivedla opět šachy na televizní obrazovky v hlavním vysílacím čase.

Do úvodního kola Mistrovství Evropy mládeže nastoupilo pod vlajkou České republiky 154 mladých šachistů a šachistek. Velká část našich reprezentantů měla zkušenější soupeře s vyšším ratingem a tak přísun 47 bodů na konto české republiky hodnotí reprezentační trenér mládeže IM David Kaňovský jako solidní úvod turnaje.

První den se bohužel příliš nevydařil našim hlavním želízkům v ohni nejstarší chlapecké kategorie. IM Vojta Plát v dobré pozici jedním nepovedeným tahem zmařil všechny své šance na jakýkoliv bodový zisk, FM Tadeáš Kriebel ze své slibné pozice nakonec vytěžil pouze remízu. Čest národních barev v královské kategorii H18 zachraňoval Jan Rubeš, který porazil nasazenou osmnáctku FM Nicolu Altiniho (2379). I někteří další čeští hráči zaskočili své silnější soupeře. "Vyzvednul bych ještě výkony Nataši Richterové a Petra Walka," doplňuje výčet David Kaňovský.

Předběžné startovní listiny jsou k dispozici na oficiálních stránkách ME http://www.eycc2012.eu/. Zde budou rovněž zveřejňovány průběžné výsledky, fotografie, videozáznamy a další informace. Na stejné adrese bude rovněž on-line přenos ze 100 vybraných šachovnic.

Z kapacitních a bezpečnostních důvodů nemají bohužel diváci do hotelu v době konání akce přístup.

Pořadatelem akce je z pověření Evropské šachové federace ECU a Šachového svazu České republiky agentura AVE-KONTAKT s.r.o., pořadatel mezinárodního šachového festivalu Czech Open a seriálu turnajů Czech Tour.

Hlavními partnery akce jsou hlavní město Praha, TOP HOTEL Praha, Česká podnikatelská pojišťovna, Nadace ČEZ a společnost Océ Česká republika. Dalšími partnery jsou Infinity, Auto In – prodejce vozů Ford a ChessBase.

Jan Mazuch, ředitel ME mládeže v šachu 2012
Jiří Petružálek, generální manažer ME mládeže v šachu 2012 (tel. 602 112 302)
Petr Pisk, delegát ŠSČR u ECU (tel. 731 465 344)