News

Tisková zpráva z ME mládeže v šachu po pátém kole

August 21, 2012

Mistrovství Evropy mládeže v šachu se přehouplo do své druhé poloviny. Odehraných pět kol již jasně definovalo, který z účastníků může ve své kategorii pomýšlet na medailové umístění. Obdivuhodný výkon podává v nejstarší kategorii chlapců ruský mladík Vadim Moiseenko (2454), který jako jediný prošel všemi pěti odehranými koly vítězně. Otřást jeho pozicí se v šestém kole pokusí arménský mezinárodní mistr Hovhannes Gabuzyan (2488). Čeští reprezentanti IM Vojtěch Plát a FM Tadeáš Kriebel se po nepovedeném startu pomalu vracejí na své pozice. Po výhře ve včerejším pátém kole mají oba shodně 3 body a v průběžném pořadí figurují ve třetí desítce.

Podobný vývoj má i kategorie H16, kde více jak stočlennému startovnímu poli bezchybně vládne (5/5) člen izraelské výpravy FM Avital Boruchovsky (2415) stíhaný Rusem Darsenem Sanzhaevem (2335). Adrenalin českým fanouškům zvedá Patrik Melzer, který pokračuje ve skvělých výkonech a po včerejší pohodové remíze mu patří průběžná bronzová příčka. Výborné zprávy chodí také z kategorie H12. České želízko v ohni Van Nguyen Thai Dai (2044) figuruje na průběžné bronzové příčce. Sobě rovného soupeře potkal až ve včerejším pátém kole a velmi riskantní partie Kacperem Grelou (1894) nakonec skončila remízou.

Z kapacitních a bezpečnostních důvodů nemají bohužel diváci do hotelu v době konání akce přístup.

Pořadatelem akce je z pověření Evropské šachové federace ECU a Šachového svazu České republiky agentura AVE-KONTAKT s.r.o., pořadatel mezinárodního šachového festivalu Czech Open a seriálu turnajů Czech Tour.

Hlavními partnery akce jsou hlavní město Praha, TOP HOTEL Praha, Česká podnikatelská pojišťovna, Nadace ČEZ a společnost Océ Česká republika. Dalšími partnery jsou Infinity, Auto In – prodejce vozů Ford a ChessBase.

Jan Mazuch, ředitel ME mládeže v šachu 2012
Jiří Petružálek, generální manažer ME mládeže v šachu 2012 (tel. 602 112 302)
Petr Pisk, delegát ŠSČR u ECU (tel. 731 465 344)