Tisková zpráva z ME mládeže v šachu po šestém kole

August 23, 2012

Dění na prvních šachovnicích chlapeckých kategorií ve včerejším šestém kole by se dalo charakterizovat jako výsledkově povedený den lídrů. V případě Vadima Moiseenka (2454) v H18 šlo však o únik před pohromou doslova na poslední chvíli, když jeho soupeř IM Hovhannes Gabuzyan (2488) nedotáhl slibně rozehranou partii do vítězného konce a podepsal s ruským reprezentantem smír. Naopak v dalších třech kategoriích vedoucí hráči úřadovali velmi přesvědčivě.

Izraelec FM Avital Boruchovsky (2415) vyprovodil Rusa Darsena Sanzhaeva (2335) v šestadvaceti tazích a s bodem náskoku jasně vládne kategorii H16. Podobně se chová polský FM Jan-Krzysztof Duda v H14, který v dosavadních šesti kolech porazil všechny své soupeře. Dnes se utká se svým kolegou Radoslawem Gajekem (2200), který má jako jediný pouze půlbodovou ztrátu. Třetím suverénem je arménský mladíček FM Haik Martirosyan (2019). V H12 donutil ke kapitulaci taktéž všechny své soupeře. V kategorii chlapců do 10 let byla situace na špici dlouho vyrovnaná, až včerejší šesté kolo katapultovalo ruského reprezentanta Andreje Esipenka (2116) do samostatného vedení.

Česká výprava může být se včerejším šestým kolem spokojená. Statistika odhalí jedenáct borců, co mají na svém kontě čtyři a více bodů. Do hry se vrací IM Vojtěch Plát, který díky třem výhrám v řadě opouští podzemní útroby TOP hotelu a do dnešního sedmého kola vstupuje do hlavního sálu na on-line stoly. V H14 se na čtyři body dostal Josef Havelka (1856), o kategorii níže doplňuje pětibodového Van Nguyen Thai Dai (2044) čtyřbodový Jan Vykouk (1966). V kategorii do deseti let si nejlépe z našich počíná Pavel Haase (1553), který z posledních třech kol vydoloval 2,5 bodu.

Otáčejí se i naše dívky. Zatím nejúspěšnější je se 4,5 body Jana Maříková (1887). Po včerejší ukázkové výhře ji na pátém stole D16 čeká řecká hráčka Elisavet Papathanasiou (1896). D14 brázdí se čtyřmi body na kontě Jitka Jánská a největší nápor našich děvčat je soustředěn v D10. Se čtyřmi body zde máme Zuzanu Grešovou (1631), Julii Vilímovou a Julii Richterovou.

Z kapacitních a bezpečnostních důvodů nemají bohužel diváci do hotelu v době konání akce přístup.

Pořadatelem akce je z pověření Evropské šachové federace ECU a Šachového svazu České republiky agentura AVE-KONTAKT s.r.o., pořadatel mezinárodního šachového festivalu Czech Open a seriálu turnajů Czech Tour.

Hlavními partnery akce jsou hlavní město Praha, TOP HOTEL Praha, Česká podnikatelská pojišťovna, Nadace ČEZ a společnost Océ Česká republika. Dalšími partnery jsou Infinity, Auto In – prodejce vozů Ford a ChessBase.

Jan Mazuch, ředitel ME mládeže v šachu 2012
Jiří Petružálek, generální manažer ME mládeže v šachu 2012 (tel. 602 112 302)
Petr Pisk, delegát ŠSČR u ECU (tel. 731 465 344)