News

Závěrečná tisková zpráva z ME mládeže v šachu

August 24, 2012

V sobotu večer proběhlo v hlavním sále slavností zakončení. Nejúspěšnější výpravou Mistrovství Evropy mládeže pro rok 2012 se stalo Rusko, které získalo celkem pět zlatých medailí. V nejstarší chlapecké kategorii vybojoval pro Rusko nejcennější kov Vadim Moiseenko, další přidal v chlapcích do 10 let Andrey Esipenko. Ještě produktivnější byly ruské reprezentantky. V dívkách do 18 let slavila úspěch WGM Aleksandra Goryachkina, v D10 WCM Elizaveta Solozhenkina a v nejmladší kategorii brala vavřín Mariya Kutyanina.

Dva nejcennější kovy putují do Polska. FM Jan-Krzysztofy Duda byl suverénem kategorie chlapců do 14 let, ve které své největší soupeře přeskočil o celý jeden bod. Podobně si v H16 počínal jeho reprezentační kolega FM Kacper Drozdowski.

Největšího úspěchu z více jak stopadesátičlenné výpravy České republiky dosáhla Jana Maříková v kategorii dívek do 16 let. Výhrou v posledním kole dosáhla celkového zisku 6,5 bodu, což v konečném pořadí znamená skvělé 6. místo. Naopak české medailové naděje pohasly v posledním kole v kategorii chlapců do 12 let, když náš reprezentant Van Nguyen Thai Dai nestačil na Alexeje Saranu z Ruska.

Pořadatelem akce je z pověření Evropské šachové federace ECU a Šachového svazu České republiky agentura AVE-KONTAKT s.r.o., pořadatel mezinárodního šachového festivalu Czech Open a seriálu turnajů Czech Tour.

Hlavními partnery akce jsou hlavní město Praha, TOP HOTEL Praha, Česká podnikatelská pojišťovna, Nadace ČEZ a společnost Océ Česká republika. Dalšími partnery jsou Infinity, Auto In – prodejce vozů Ford a ChessBase.

Jan Mazuch, ředitel ME mládeže v šachu 2012
Jiří Petružálek, generální manažer ME mládeže v šachu 2012 (tel. 602 112 302)
Petr Pisk, delegát ŠSČR u ECU (tel. 731 465 344)